Digitalisering geeft accountants de ruimte om meer tijd te besteden aan advies, maar technologie alleen is natuurlijk onvoldoende. De sleutel tot écht sterk advies ligt in kennisdeling binnen het team of diverse afdelingen. Door expertise en inzichten met collega’s te delen, niet alleen voor betere samenwerking, maar ook voor adviezen waar klanten écht van profiteren. In dit artikel ontdek je hoe kennisdeling het verschil maakt – en hoe je er meteen werk van kunt maken.
Vroeger ging veel tijd naar het verwerken van cijfers, maar de afgelopen jaren is de rol van accountants drastisch veranderd. Vandaag maakt digitalisering processen sneller en efficiënter dan ooit. Zeker de steile opmars van AI heeft een grote impact op deze enorm drang naar efficiëntie. Het gevolg? Accountants moeten zich steeds meer kunnen richten op hun échte toegevoegde waarde: het verlenen van strategisch en financieel advies. Maar om verschil te maken is meer nodig dan technologie. Ontdek hoe ze bij VGD technologie maximaal inzetten voor hun kennisbeheer!
“Kennisdeling is essentieel voor accountants die écht impact willen hebben”
Advies ontstaat vandaag uit ervaring, onderzoek, bijscholing en expertise. Een tijdrovend, maar noodzakelijk proces. Wanneer medewerkers echter slim (en efficiënt) kennis delen met collega’s kunnen ze ook effectief het verschil maken ten aanzien van andere accountants. In wat volgt ontdek je waarom kennisdeling essentieel is voor accountants die écht impact willen hebben.
Dankzij digitalisering hebben accountants meer tijd om met hun klanten te sparren over strategie en financiële groei. Wanneer accountants hun expertise optimaal kunnen aanwenden – denk aan het hergebruiken van reeds bestaande adviezen (van collega’s) – zorgt dit voor een gigantische tijdswinst. Kantoren die deze expertise weten te verzamelen én vervolgens vlot toegankelijk maken voor medewerkers, nemen zo een enorme voorsprong.
“Digitalisering geeft je de tijd, maar kennisdeling zorgt ervoor dat die tijd ook écht goed besteed wordt.”
Maar hier zit natuurlijk meteen de grote valkuil. Als de kennis binnen een kantoor verspreid blijft over verschillende collega’s, systemen of locaties, dan benut je die extra tijd niet optimaal. In plaats van losstaande adviezen heeft een klant behoefte aan inzichten die breed gedragen worden – van fiscaliteit tot bedrijfsstrategie. Digitalisering geeft je de tijd, maar kennisdeling zorgt ervoor dat die tijd ook écht goed besteed wordt.
De moderne klant verwacht meer dan sec cijfers. Ze willen een accountant die proactief meedenkt, alternatieven aandraagt en risico’s inzichtelijk maakt. Om dat soort advies te geven, moet je verder kijken dan je eigen expertise. Misschien signaleert een collega op de fiscale afdeling net dat ene risico dat jouw advies sterker maakt. Ontdek hoe ze bij Van Havermaet verder werken op reeds bestaande expertise!
Door regelmatig kennis te delen en cases te bespreken, werk je niet alleen efficiënter, maar krijg je ook meer grip op de bredere context van een klantvraag. Wetenschappelijk onderzoek toonde eerder al aan dat wanneer teams structureel kennis delen, ze veel beter scoren (tot wel 30 procent) bij het oplossen van (complexe) vraagstukken. Het gaat niet alleen om slimmer werken, maar om betere resultaten voor de klant.
Hoe vaak loop je tegen een vraag aan waar je zelf niet meteen het antwoord op hebt? Misschien ben je bezig met een herstructurering en wil je zeker weten dat je geen fiscale optimalisaties over het hoofd ziet. In plaats van alles zelf uit te zoeken, is er misschien een collega die eerder aan deze materie heeft gewerkt en zijn/haar expertise verankerde in de digitale kennisdatabank van het kantoor.
Zinloos dubbelwerk en tijdverlies zorgen namelijk voor frustraties. Deze ergernis kan je jezelf dus besparen, wanneer kennisdeling ingeburgerd is op kantoor. Lees hier hoe ze bij Lievens& Co bouwden aan eigen, interne kennisdatabank!
Hoewel technologie steeds meer werk automatiseert, blijft kennisdeling tussen mensen cruciaal. Een softwarepakket kan data verwerken,maar het legt geen verbanden of stelt geen strategische vragen. Dat blijft mensenwerk.
Wat technologie wél kan doen, is kennisdeling vergemakkelijken. Denk aan gedeelde kennisbanken waarin collega’s inzichten opslaan, of aan projectmanagementtools die zorgen dat iedereen altijd toegang heeft tot de laatste informatie. Maar technologie werkt alleen wanneer er een cultuur heerst waarin collega’s actief met elkaar in gesprek gaan en kennisdelen.
Kennisdelen gaat verder dan alleen “vragen stellen”. Het vraagt om een cultuur waarin collega’s zich comfortabel voelen om hun inzichten te delen en hulp in te schakelen. Vaak zitten hier nog onzichtbare barrières: accountants voelen zich soms verantwoordelijk om alles zelf te weten, of zijn bang dat een vraag als een zwakte wordt gezien.
Hoe doorbreek je dat? Begin klein. Organiseer informele kennissessies waarin je met elkaar spreekt over lopende cases of recente ontwikkelingen. Stimuleer een open houding door kennisdeling te belonen,bijvoorbeeld door successen te vieren waarbij een team samen een sterk adviesheeft neergezet.
Kennisdeling is geen tijdverlies, het is een investering in kwaliteit. Klanten merken het verschil als een kantoor samenwerkt als één team. Een expert die breed gedragen inzichten presenteert, geeft meer vertrouwen en voegt meer waarde toe.
“Kennisdeling is geen tijdverlies,het is een investering in kwaliteit “
Daarnaast creëert kennisdeling interne voordelen. Door elkaars expertise te benutten, wordt je werk efficiënter, maak je minder fouten en kun je complexere klantvragen aan. Dit maakt niet alleen je klanten tevreden, maar versterkt ook de reputatie en groei van je kantoor.
Digitalisering heeft accountants bevrijd van veel repetitieve taken, maar het echte werk begint nu pas. Advies geven vraagt om brede inzichten en samenwerking. Door kennis te delen met je collega’s, maak j eniet alleen je eigen werk beter, maar ook dat van je kantoor. Het resultaat? Tevreden klanten, sterkere adviezen en een werkplek waar je met trots deel van uitmaakt.